העברת שאלת א”י לאו”ם

הסיבות להעברת שאלת ארץ ישראל לאו”ם על ידי בריטניה:

ב 15 לפברואר 1947 באופן מפתיע החליטה בריטניה למסור את שאלת ארץ ישראל לידי האו”ם. כמה שיקולים/סיבות השפיעו על צעדה של בריטניה:

  • אכזבה מעמדת ארצות הברית-  אי ההסכמה בין בריטניה לבין ארצות הברית בשאלת ארץ ישראל ,סוגיית העקורים  והמתח בין מנהיגי שני הארצות השפיעו על צעדיה של ממשלת בריטניה. בריטניה חשבה ,על סמך דווחים שהצביעו על מחלוקת בארצות הברית בסוגיית ארץ ישראל, שכוונתה למסור את שאלת ארץ ישראל לאו”ם תעורר חשש אצל הממשל האמריקאי והן יחזרו בהם ממדיניותם ויבקשו מבריטניה להישאר בארץ ישראל.
  • מעמדה של בריטניה במזרח התיכון- ממשלת בריטניה ביקשה להדק את קשריה עם המדינות הערביות במזרח התיכון, וחשבה כי כאשר האו”ם יכפה  עליה הסכם בעניין ארץ ישראל , אז הקשרים בין בריטניה לעולם הערבי לא ייפגעו.
  • כוחו של האו”ם בפתרון בעיית ארץ ישראל- בריטניה חשבה שהאו”ם שהוקם ב- 1945 ,לא יוכל לפתור את בעיית ארץ ישראל, כארגון חסר ניסיון. ואז תתבקש בריטניה להמשיך ולשלוט בארץ ישראל. יש הסבורים שהיוזמה לפנייה לאו”ם הייתה של בריטניה ולא נבעה מהלחץ שהופעל עליה. פנייתה נבעה מרצונה לקבל מהאו”ם כתב מנדט מחודש עם סמכויות נרחבות יותר ועזרה תקציבית/כספית ,שיאפשרו את המשך שליטתם באזור. בריטניה הייתה חייבת על פי החוק הבינלאומי לפנות לאחר המלחמה לאו”ם, כדי לקבל ייפוי כוח מחודש לשליטה באזור.
  • החלטת בריטניה לצאת מהודו- השליטה על ארץ ישראל הייתה חשובה כי באמצעותה הבטיחה לעצמה את הדרך להודו (שליטה על תעלת סואץ).אך כאשר החליטה בריטניה לצאת מהודו פחתה חשיבותה של ארץ ישראל.
  • מצבה של בריטניה לאחר מלחמת העולם השנייה- בריטניה אמנם הייתה בצד המנצח במלחמה, אך היא אבדה את עוצמתה הכלכלית והצבאית. ניהול ארץ ישראל הכביד על כלכלת בריטניה. ארצות הברית לא רצתה לסייע לה כספית בסוגיית ארץ ישראל. בריטניה הייתה תלויה בתמיכה הכלכלית של ארצות הברית ולא רצתה להגביר את המתח ביניהם בגלל בעיית ארץ ישראל.
  • יחסו של הציבור הבריטי ודעת הקהל העולם- דעת הקהל בבריטניה דרשה להחזיר את החיילים הבריטים הביתה ממלחמה חסרת תכלית בארץ ישראל. מלחמה שנהרגים בה חיילים בריטים ממעשי טרור והצי שלה נלחם כנגד מעפילים ניצולי מלחמה. השפעת דעת הקהל העוינת בעולם בתגובה למדיניות בריטניה בשאלת העקורים ויחסה אל המעפילים פליטי השואה.  (אירועים שהשפיעו על שיקול זה- הפעולות הצבאיות של האצ”ל והלח”י לאחר מיכן, העפלה-אקסודוס כדוגמא ועוד)

שלושת הסיבות הראשונות יוצרות אשליה כי צעדה של בריטניה נעשה מתוך כוח ותחכום. אולם צעד זה יצר בעולם רושם שבריטניה הולכת ונחלשת – מדינית וכלכלית לאחר המלחמה והלחץ עליה מדעת הקהל בעולם- עניין שכנראה האיץ את המהלכים הבאים.

כתיבת תגובה